Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Σπιτικό Τυρόψωμο

Υλικά για 1 στρογγυλό ταψάκι :

 για τη ζύμη :

 500 γρ αλεύρι γ.ο.χ 
 100 γρ γάλα χλιαρό
200 γρ νερό χλιαρό
50 γρ ηλιέλαιο
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
 1/2 κ.σ ζάχαρη
 1 κ.σ αλάτι.

 Για τη γέμιση: 

200 γρ τυρί φέτα τριμμένο. 

Για το άλειμμα :

 1 αυγό
50 γρ γιαούρτι
 100 γρ βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
 σουσάμι.

 Εκτέλεση :

 Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε λίγο με τον γάντζο. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά μαζί με το αλάτι και ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τον κάδο. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ αφού το έχουμε αλείψει με λίγο λάδι και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε για 1 ώρα την ζύμη να ξεκουραστεί. Αφού περάσει η 1 ώρα βάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και την απλώνουμε σε στρογγυλό σχήμα με τον πλάστη. Βάζουμε το τυρί στη μέση και κλείνουμε με τα χέρια να γίνει μπάλα. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ταψάκι αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει ελαφρά και την ανοίγουμε λίγο με τα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το μείγμα που θα αλείψουμε το τυρόψωμο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη. Αφού περάσουν τα 20 λεπτά καλύπτουμε όλο το ταψί με τη ζύμη εάν δεν γίνει από μόνη της και με τα χέρια μας κάνουμε δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια βουτώντας τα χέρια στο μείγμα της επάλειψης. Τέλος με ένα πινέλο αλείφουμε όσο μείγμα έμεινε και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου