Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Μπακλαβάς

Υλικά για το σιρόπι :

600 γρ ζάχαρη
400 ml νερό
60 γρ γλυκόζη
1 ξύλο κανέλας
3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση. 

Υλικά για το γλυκό :

500 γρ φύλλο κρούστας για γλυκά
400 γρ βούτυρο λιωμένο
1 κ.σ κανέλα
1 κ.γ γαρίφαλο τριμμένο
50 γρ φρυγανιά τριμμένη
400 γρ ξηρούς καρπούς( εγώ έβαλα 100 γρ καρύδια, 100 γρ αμύγδαλό, 200 γρ φιστίκια Αιγίνης.

Εκτέλεση για το σιρόπι :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα, και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση. Όταν αρχίσει να βράζει και δούμε ότι η ζάχαρη έχει λιώσει και το μείγμα γίνει διαφανές κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Εκτέλεση για το γλυκό : 

Ρίχνουμε στο multi τους ξηρούς καρπούς και χτυπάμε προσέχοντας να μην γίνουν τελείως σκόνη. Τους ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπολ. Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας και βάζουμε το πρώτο φύλλο με τη μεγάλη του πλευρά να καλύπτει τα 2/3 του ταψιού και αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν από τις πλευρές του ταψιού. Πιέζουμε με το χέρι προσεχτικά έτσι ώστε να στρώσει καλά το φύλλο στις γωνίες του ταψιού. Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο αλλά αυτή τη φορά το στρώνουμε από την άλλη πλευρά του ταψιού. Ραντίζουμε με ένα πινέλο τα φύλλα με το βούτυρο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο στο φύλλο. Απλώνουμε το τρίτο φύλλο κατά μήκος όλης της επιφάνειας στρώνοντας προσεχτικά στις γωνίες και βουτυρώνουμε. Απλώνουμε μια χούφτα από τη γέμιση των ξηρών καρπών σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Απλώνουμε ένα φύλλο ακόμα βάζοντας τη μικρή του πλευρά να εφάπτεται στην πάνω μεγάλη πλευρά του ταψιού και βουτυρώνουμε. Απλώνουμε μια χούφτα γέμιση σε όλη την επιφάνεια. Απλώνουμε ένα φύλλο ακόμα, βουτυρώνουμε και προσθέτουμε γέμιση με την ίδια διαδικασία. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα αφήνοντας 3 για το τέλος. Γυρνάμε τις άκρες τους προς τα μέσα και τα πατάμε καλά. Στη συνέχεια βάζουμε 2 φύλλα χωρίς γέμιση βουτυρώνοντας το καθένα, Τέλος βάζουμε το τελευταίο φύλλο και γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων με τη βοήθεια του πινέλου. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο που μας περίσσεψε και το αλείφουμε να πάει παντού. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 10-15 λεπτά ίσα ίσα να κρυώσει το βούτυρο και να μπορέσουμε να χαράξουμε καλύτερα τον μπακλαβά. Βγάζουμε το ταψί και χαράζουμε με ένα μαχαίρι το γλυκό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από πάνω. Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει καλά προτού κόψουμε το γλυκό. 




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου