Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Τσουρέκι χωρίς ζύμωμα

Υλικά:

1000 γρ-1100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
4 αυγά
350 γρ ζάχαρη
500 ml γάλα
1/4 κ.γ αλάτι
185 γρ βούτυρο
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ μαχλέπι
1 κ.γ κακουλέ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και από 1 λεμόνι
1/2 κ.γ μαστίχα
1 κρόκο αυγού
2 κ.σ νερό
αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι
λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ,τα χέρια μας και τον πάγκο.

Εκτέλεση:

Σ 'ένα μπολ βάζω 1 κιλό αλεύρι,την μαγιά και τα μυρωδικά και το αφήνω στην άκρη.Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα,την ζάχαρη και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά,ανακατεύω να λιώσει το βούτυρο και προσέχω να μην κάψει το γάλα να είναι χλιαρό.Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το αλάτι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.Χτυπάω με το σύρμα ή με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά.Προσθέτω στο μείγμα λίγο λίγο το αλέυρι και απλά ανακατεύω με μια μαρίζ.Το ζυμάρι ξεκολλάει από το μπολ αλλά κολλάει δεν είναι σφιχτό.Το σκεπάζω και το αφήνω περίπου 2 ώρες για να φουσκώσει.Μετά από 2 ώρες βλέπω ότι η ζύμη έχει γίνει διπλάσια(ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα αν δείτε ότι κολλάει πολύ)Παίρνω μια μαρίζ και διπλώνω το ζυμάρι μέσα στο μπολ 5-6 φορές,ξεφουσκώνει και κλείνω το μπολ με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο(αλείφω το μπολ και πάνω το ζυμάρι με λίγο καλαμποκέλαιο).Το αφήνω όλο το βράδυ.Την επόμενη μέρα βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο την χωρίζω και την πλάθω.Θα πρέπει να είναι μια ζύμη εύπλαστη.Λαδώνω τα χέρια μου και τον πάγκο με λίγο καλαμποκέλαιο και βάζω την ζύμη.Την κόβω σε ίσα κομμάτια καιι την πλέκω πλεξούδα ή ότι άλλο σχέδιο θέλουμε.Σκεπάζω τα τσουρέκια και τα αφήνω για 35-40 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.Αλείφω τα τσουρέκια με άλειμμα αυγού και πασπαλίζω με αμύγδαλα ή σουσάμι.Ψήνω για 25-30 λεπτά περίπου τα μεγάλα και λίγο λιγότερο τα πιο μικρά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου