Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Πασχαλινά Τσουρέκια

Υλικά :

700-750 γρ αλεύρι για τσουρέκια
42 γρ νωπή μαγιά
200 γρ χλιαρό γάλα
3 αυγά
120 γρ βούτυρο αγελαδινό
180 γρ ζάχαρη,
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/4 κ.γ μαστίχα
1 κ.γ μαχλέπι
1 κ.γ κακουλέ.

Εκτέλεση :

Σε ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και 1 κ.γ ζάχαρη από τη μετρημένη και τόσες κουταλιές αλεύρι, ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός, περίπου 100 γρ. Τον ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος για περίπου 15 λεπτά ,έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα γουδί ή μπλεντεράκι χτυπάμε τη μαστίχα με ένα κ.γ ζάχαρη από τη μετρημένη, και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε και τα υπόλοιπα μυρωδικά μέσα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά που τα έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο με τη ζάχαρη, τη μαγιά που έχει ενεργοποιηθεί, το ξύσμα, τα μπαχαρικά( μαστίχα, μαχλέπι, κακουλέ). Ανακατεύουμε λίγο με το γάντζο και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει η ζύμη μια μπάλα. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη οπότε μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι. Σκεπάζουμε το μπολ του μίξερ με μεμβράνη και καλύπτουμε με μια πετσέτα. Βάζουμε σε ζεστό μέρος και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη. Αφού η ζύμη φουσκώσει τη βάζουμε στον πάγκο μας, τη χωρίζουμε σε 2 μέρη και το καθ ένα σε 3 μέρη και τα πλάθουμε κορδόνια. Έπειτα τα ενώνουμε στην κορυφή και πλέκουμε σε κοτσίδες. Θ πρέπει να γίνουν 2 τσουρέκια. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Όταν φουσκώσουν αρκετά τα αλείφουμε με πολύ προσοχή με ένα διάλυμα αυγού- νερού και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ ή τα αφήνουμε και σκέτα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30- 40 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα τυλίγουμε με μεμβράνη.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου