Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Σταφιδόψωμα

Υλικά:

1 κούπα χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
3 κ.σ γάλα(αν έχουμε εβαπορέ ακόμα καλύτερα)
1 1/2 κ.σ μέλι
5 κ.σ ζάχαρη
3 1/2 κούπες αλεύρι σκληρό,
2 κ.σ μαργαρίνη ή βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)
σταφίδες ξανθές ή μαύρες,
2 τσιμπιές κανέλα
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό για την επικάλυψη
σουσάμι για την επικάλυψη.

Εκτέλεση :

Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μέλι και το γάλα και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά(να δούμε να βγάλει φουσκάλες η επιφάνεια) περίπου για μισή ώρα. Σε μια βαθιά λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε να γίνει σαν ψίχουλα, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και την κανέλα και ζυμώνουμε να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα. Κάνουμε την ζύμη μία μπάλα και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν οι σταφίδες μέσα στη ζύμη. Καλό θα ήταν να είναι μόνο μέσα στη ζύμη και όχι στην επιφάνεια γιατί κατά το ψήσιμο οι σταφίδες καίγονται. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη μπολάκια μιας χρήσης. Παίρνουμε λίγη ζύμη, την πλάθουμε μπαλάκι και την βάζουμε μέσα. Καλό θα ήταν η ζύμη να είναι μέχρι τη μέση περίπου γιατί φουσκώνει. Αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος και όταν είναι έτοιμα αλείφουμε πολύ προσεχτικά με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Αν πάρουν χρώμα γρήγορα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου