Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Τσουρέκια με ζαχαρούχο

Υλικά :

1 κουτί ζαχαρούχο
2,5 κουτιά(από το ζαχαρούχο) ζάχαρη
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κουτιά(από το ζαχαρούχο) σπορέλαιο ή μισό μισό με βούτυρο
1 κ.γ κακουλέ
1 κ.γ μαχλέπι
1 πορτοκάλι(χυμό και ξύσμα)
1 κ.γ μαστίχα σε σκόνη
200 γρ μαγιά νωπή
1 φακελάκι baking powder
3 κιλά αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
3 κουτιά(από το ζαχαρούχο) χλιαρό νερό.

Εκτέλεση :

Πρώτα από όλα βάζουμε όλα τα υλικά πάνω στον πάγκο μας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζαχαρούχο και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά κα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τα αυγά και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε καλά. Σε μια μεγάλη λεκάνη ή τον κάδο του μίξερ(αν κάνουμε τη μισή δόση) ρίχνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και τη διαλύουμε καλά. Αφού διαλυθεί η μαγιά ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας με το ζαχαρούχο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύοντας. Θα πρέπει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μην κολλάει στα χέρια πολύ. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη ή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Στις 2 ώρες βγάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και το χωρίζουμε ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε (ατομικά τσουρέκια ή μεγάλα).Κάνουμε μπαλάκια και στη συνέχεια κορδόνια και πλάθουμε τα τσουρέκια. Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλουμε να φουσκώσουν χωρίς να απλωθούν τα βάζουμε σε ξεχωριστή λαδόκολλα το καθένα( υπάρχει φωτογραφία). Αλείφουμε τα τσουρέκια με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30-40 λεπτά ανάλογα το μέγεθος τους. Εγώ έκανα τη μισή δόση γιατί βγαίνουν πάάρα πολλά.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου