Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Τα πιο αφράτα και νόστιμα πεινιρλί

Υλικά :

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 κούπα γάλα χλιαρό
1/2 πλάκα βιτάμ λιωμένο
1 κ.σ αλάτι
3-4 κ.σ ζάχαρη
1 1/2 κούπα περίπου χλιαρό νερό
αλλαντικά και τυριά που θέλουμε
σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ και άλλα υλικά που μας αρέσουν .

Εκτέλεση :

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το λιωμένο βιτάμ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε με το χέρι. Η ζύμη θα αρχίσει να γίνεται σαν ψίχουλα. Σιγά σιγά προσθέτουμε και το χλιαρό νερό ενώ ταυτόχρονα ζυμώνουμε καλά. Το νερό μπορεί να μην το πάρει όλο ή μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα. Θέλουμε η ζύμη να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Χρειάζεται αρκετή ώρα ζύμωμα με το χέρι. Όταν γίνει η ζύμη μας καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Αφού φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε ανάλογα το τι θέλουμε να κάνουμε. Εγώ την χώρισα σε 6 κομμάτια και έκανα 6 μεγάλα πεινιρλί . Αφού την χωρίσουμε την κάνουμε μπαλάκια και έπειτα με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα. Βάζουμε σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά που θέλουμε και μετά ενώνουμε με προσοχή τα πλαϊνά (όπως τις φωτογραφίες). Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά. Πριν το ψήσιμο τα αλείφουμε με ένα πινέλο με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, περίπου 20-30 λεπτά.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου