Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ψωμί χωρίς ζύμωμα

Είναι τόσο εύκολο και νόστιμο που δεν αγοράζουμε ξανά από φούρνο.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι (εγώ έβαλα 500 γρ γ.ο.χ και 500 γρ ολικής. Μπορείτε να βάλετε ότι συνδυασμό θέλετε.)
2 φακ. ξηρή μαγιά
1 κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ αλάτι
4 κ.σ λάδι
680 γρ νερό (αν το φτιάξετε την ίδια μέρα το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό).

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά μαζί (καλό θα ήταν η μαγιά με το αλάτι να μην είναι κοντά) ,τελευταίο ρίχνουμε το νερό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή κουτάλα έτσι ώστε το νερό να πάει παντού και το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές. Δεν ζυμώνουμε με τα χέρια μας απλά ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αν θέλουμε το αφήνουμε μέσα στο ψυγείο για μια ολόκληρη νύχτα και συνεχίζουμε το επόμενο πρωί την υπόλοιπη διαδικασία. Εγώ το άφησα μέσα στην κουζίνα και σε 2 ώρες είχε φουσκώσει. Αφού φουσκώσει ρίχνουμε αρκετό αλεύρι στον πάγκο μας και ρίχνουμε τη ζύμη. Από έξω προς τα μέσα ζυμώνουμε το ψωμί έτσι ώστε να καλυφθεί παντού με αλεύρι και να μην κολλάει πλέον. Σε αυτό το σημείο κάνουμε ότι σχήμα θέλουμε στο ψωμί μας (εγώ έκανα 2 καρβελάκια) Αφήνουμε το ψωμί με τα ανοίγματα να είναι από την κάτω μεριά και παίρνουμε μια γάστρα. Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζουμε την γάστρα μέσα για να ζεσταθεί. Μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος βγάζουμε πολύ προσεχτικά την γάστρα ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέσα και με πολύ προσοχή γιατί καίει βάζουμε μέσα το ψωμί μας αλλά αυτή τη φορά με τα ανοίγματα από πάνω. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ακόμα. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 250 βαθμούς και άλλα 10-15 λεπτά περίπου χωρίς το καπάκι.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου