Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Γαλακτομπούρεκο

Υλικά:

170 γρ σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ ζάχαρη χωρισμένη σε 2 μέρη(100 γρ +100γρ)
1 λίτρο γάλα φρέσκο
4 αυγά
100 γρ βούτυρο φρέσκο
1 κ.γ βανίλια σε υγρή μορφή ή 2 καψουλάκια
220 γρ βούτυρο λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων
1 πακέτο φύλλο κρούστας.

Για το σιρόπι :

800 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
450 γρ νερό
75 γρ μέλι
φλούδα από 1 λεμόνι
1 στικ κανέλας.

Εκτέλεση :

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τη φλούδα, ανάβουμε τη φωτιά και περιμένουμε 1-2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Με το που πάρει μια βράση ανακατεύουμε λίγο, το μείγμα πρέπει να είναι διαφανές. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το μέλι ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια και βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση. Με το που αρχίζει να βράζει ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει καλά το μείγμα. Αφαιρούμε απ΄τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ΄λιώσει το βούτυρο. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με το άλλο μισό της ζάχαρης για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν . Αφού έχει κρυώσει η κρέμα με το γάλα και το σιμιγδάλι ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί. Απλώνουμε τα μισά φύλλα από το πακέτο ραντίζοντάς τα με ένα πινέλο ένα ένα. Αφού βάλουμε τα μιισά φύλλα απλώνουμε την κρέμα και βάζουμε τα φύλλα που περισσεύουν από πάνω. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και όταν φτάσουμε στο τελευταίο φύλλο το σπρώχνουμε με το πινέλο να μπεί μέσα στο ταψί. Χαράζουμε το γλυκό απλώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 1 1/2 ώρα. Όταν βγάλουμε το γλυκό το αφήνουμε για 5- 10 λεπτά και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Καλό θα ήταν να το κόψουμε μετά από 5-6 ώρες τουλάχιστον








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου