Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Τα πιο αφράτα ψωμάκια

Υλικά :

480 ml ζεστό γάλα (όχι καυτό),
2 φακ. μαγιά ξηρή
50 γρ ζάχαρη,
2 κ.γ αλάτι
90 γρ βούτυρο (μαλακό σαν κρέμα)
2 αυγά μεγάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
840 γρ αλεύρι γ. ο. χ,
1 κ.σ λιωμένο βούτυρο.

Εκτέλεση :

Βάζουμε στο μίξερ (με το εξάρτημα γάντζος) το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το βούτυρο. Ξεκινάμε το μίξερ να ανακατευτούν λίγο τα υλικά και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι (αφήνοντας 1/2 κούπα για το τέλος) και το αλάτι και αν δούμε ότι χρειάζεται ρίχνουμε και το υπόλοιπο. Αφήνουμε το μίξερ να δουλεύει για 10-15 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τον κάδο του μίξερ και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Αφού φουσκώσει χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε και τους δίνουμε σχήμα. Τα βάζουμε σε ταψί σε λαδόκολλά και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου για 1 ώρα) Όταν είναι έτοιμα τα περνάμε με πολύ προσοχή με ένα πινέλο με λίγο γάλα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15-18 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 'Όταν τα βγάλουμε τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου