Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

Υλικά για τη ζύμη:
3 κούπες αλεύρι γ. ο .χ
1 κ.γ κανέλα
1 κ.γ baking powder
1 τσιμπιά αλάτι
1/2 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα ζάχαρη
4-5 κ.σ νερό(μπορεί και λίγο παραπάνω)
Υλικά για τη γέμιση:
2 μήλα μεγάλα
1/2 κούπα ζάχαρη(καστανή ή λευκή)
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1/2 κούπα σταφίδες

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και την κανέλα. Βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε άλλο μπολ τα ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε μονομιάς το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε με τα ακροδάχτυλα να γίνει ψιχουλιαστό μείγμα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να μαζευτούν τα ψίχουλα σε ζυμάρι. Πατάμε τη ζύμη να έχει ίδιο πάχος στο μπολ και τη χωρίζουμε στα 3, με το ένα κομμάτι ελάχιστα μεγαλύτερο από τα άλλα. Παίρνουμε το πιο μεγάλο κομμάτι, το κάνουμε μπάλα, το βάζουμε σε σακουλάκι κατάψυξης και το βάζουμε στην κατάψυξη. Αφήνουμε στην άκρη την υπόλοιπη ζύμη και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε με τον τρίφτη σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες. Όταν περάσει μισή ώρα με 45 λεπτά από την ώρα που βάλαμε τη ζύμη στην κατάψυξη αρχίζουμε να φτιάχνουμε την πίτα μας. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ταρτιέρα ή σε φόρμα με σούστα 26 cm, στρώνουμε λίγη λίγη τη ζύμη με το χέρι μας σηκώνοντας πλαϊνά τοιχώματα ύψους 2 εκ. Απλώνουμε ισόπαχα τη γέμιση. Παίρνουμε το κατεψυγμένο κομμάτι που θα έχει σκληρύνει και με τον τρίφτη το τρίβουμε πάνω από τη γέμιση όλο. Απλώνουμε την τριμμένη ζύμη να καλύψει όλη τη γέμιση αλλά δεν την πατάμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Αφού γίνει η μηλόπιτα την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου