Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ντόνατς φούρνου

Υλικά για τη ζύμη:
350 γρ αλεύρι γ. ο. χ
125 γρ γάλα χλιαρό
50 γρ ζάχαρη
50 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
7 γρ μαγιά στιγμής
4 γρ αλάτι
100 γρ από το προζύμι

Υλικά για το προζύμι:
50 γρ γάλα
50 γρ νερό
20 γρ αλεύρι γ. ο. χ

Για την επικάλυψη : 1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο και ζάχαρη κρυσταλλική με λίγη κανέλα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το προζύμι βάζοντας το γάλα, το νερό και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει και να δούμε το μείγμα να μετατρέπεται σε μια μαλακή ζύμη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Για τη ζύμη βάζουμε το χλιαρό γάλα στο μπολ του μίξερ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χλιαρό προζύμι, το αυγό, το αλάτι και το αλεύρι και μόλις ανακατευτούν καλά τα υλικά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη, περίπου 8-10 λεπτά. Στρογγυλεύουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45 λεπτά). Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για άλλο τόσο χρόνο. Μόλις είναι έτοιμη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με πλάστη μέχρι να έχει 1 cm πάχος περίπου. Με ένα κουπ- πατ ή ένα ποτήρι κόβουμε τη ζύμη και με ένα κουπ- πατ μικρότερο κόβουμε το κέντρο της ζύμης για να κάνουμε την τρύπα του ντόνατς. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Βάζουμε τα ντόνατς σε ταψιά  σε λαδόκολλα αφήνοντας αποστάσεις και τα αφήνουμε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ψήνουμε τα ντόνατς για 6-8΄λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα, αν τα παραψήσουμε θα στεγνώσουν. Αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα βουτάμε στη ζάχαρη- κανέλα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου